wtorek, 11 października 2011

Drożdżówka

Zgodnie z sugestią Agafii zamieszczam przepis na drożdżówkę (autorstwa Wiktorii). 


Składniki:


3 szklanki mąki
1/2 kostki drożdży
1 jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki roztopionego masła


Blaszka około 25x25 cm wysmarowana masłem.


Rozczyn:


1) rozdrobnione drożdże
2) 4 łyżki cukru
3) mleko z wodą w proporcji: 1/3 szklanki gorącej wody+2/3 szklanki zimnego   mleka
4) 4 łyżki mąki
Wstawiam to do piekarnika rozgrzanego do 50ºC, przykrywam talerzykiem, czekam, aż urośnie.


Ciasto:


Do rozczynu dodajemy mąkę, roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę i cukier. Zagniatamy. Znów do piekarnika, czekamy aż urośnie. Rośnie duże!
Ponownie zagniatamy, układamy na blaszce (jak widać na zdjęciu, piekę w naczyniu żaroodpornym, też za namową Wiktorii-wtedy lepiej widać, z której strony i jak się zarumienia), zostawiamy na 15 minut. W tym czasie obieramy owoce, układamy na cieście.


Kruszonka:


4 łyżki mąki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki płynnego masła


Zagniatamy, posypujemy ciasto.


Lukier (my nie lubimy, ale może ktoś woli z lukrem?):
3/4 szklanki cukru pudru
odrobina przegotowanej wody
kilka kropel aromatu do ciasta


Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180ºC.


SMACZNEGO!

1 komentarz :